Zawodowe inspiracje kucharzy na promie

Od 19 maja do 2 czerwaca uczniowie klasy 2cw kształcący się w zawodzie kucharz - Patrycja Wycisk i Bartosz Cichowlas zdobywali doświadczenie zawodowe na promie m/f "Skania" kursującym na trasie Świnoujście - Ystad. Taki rodzaj innowacyjnej praktyki zorganizowany dla uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Rawiczu umożliwił im nabywanie umiejętności od najlepszych fachowców. Z relacji uczestników praktyki wynika, że poszerzyli zakres wykonywanych czynności w różnych działach hotelowych: kuchni, barze, kafeterii, sektorze dla kierowców oraz recepcji. Pomyślnie odbyli również szkolenie z zakresu pracy w dziale Housekeepingu. Obcowanie z klientem oraz konieczność zwiększania kompetencji komunikacyjnych stanowiło dla nich wyzwanie, któremu wzorowo sprostali.

Bartosz Cichowlas wskazał istotę odbytej praktyki dla rozwoju przyszłej pracy zawodowej: "Taki rodzaj zdobywanych doświadczeń otworzył przede mną nową ścieżkę oraz perspektywy dalszego kształcenia i pracy w kierunku gastronomicznym. Najtrudniejsze danie, jakie musiałem wykonać to Filet Mingo, który polegał na odpowiednim podsmażeniu steka z jagnięciny i podaniu go z frytkami oraz sałatką ze świeżą bazylią i szpinakiem". Natomiast Patrycja z uśmiechem wspomina sytuację, w której kelner wylał na siebie fontannę z czekolady. Wartościową umiejętnością, którą nabyłam jest z pewnością przygotowanie zimnych i ciepłych bufetów oraz współpraca z załogą promu i szefem kuchni. Teraz wiem jak wygląda praca kucharza na promie i może kiedyś tam wrócę..."

Uczniowie cieszą się, że zmagania z promową rzeczywistością zaowocowały nowymi kulinarnymi inspiracjami.

Sylwia Maciaszek - Basty

Statystyki

5991245
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
906
1026
906
24386
69278
5991245

Twoje IP: 216.73.216.145
Data i godzina: 2025-09-15 15:04:18

Odwiedza nas 14 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Drzwi Otwarte w ZSZ w Rawiczu

12 kwietnia  Zespół Szkół Zawodowych w Rawiczu otworzył swoje drzwi dla uczniów kończących naukę w gimnazjum. Młodzież naszego zespołu pod opieką nauczycieli przygotowała wizualizację działań związanych z każdym proponowanym kierunkiem kształcenia w technikum: technik elektryk, technik mechanik, technik teleinformatyk, technik budownictwa, technik ekonomista, technik handlowiec, technik logistyk, technik żywienia i usług gastronomicznych. Praktyczne działania w zawodzie fryzjer oraz cukiernik prezentowała także młodzież kształcąca się w naszej Zasadniczej Szkole Zawodowej.

Więcej…
Monday the 15th. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©