Zawodowe inspiracje kucharzy na promie
Od 19 maja do 2 czerwaca uczniowie klasy 2cw kształcący się w zawodzie kucharz - Patrycja Wycisk i Bartosz Cichowlas zdobywali doświadczenie zawodowe na promie m/f "Skania" kursującym na trasie Świnoujście - Ystad. Taki rodzaj innowacyjnej praktyki zorganizowany dla uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Rawiczu umożliwił im nabywanie umiejętności od najlepszych fachowców. Z relacji uczestników praktyki wynika, że poszerzyli zakres wykonywanych czynności w różnych działach hotelowych: kuchni, barze, kafeterii, sektorze dla kierowców oraz recepcji. Pomyślnie odbyli również szkolenie z zakresu pracy w dziale Housekeepingu. Obcowanie z klientem oraz konieczność zwiększania kompetencji komunikacyjnych stanowiło dla nich wyzwanie, któremu wzorowo sprostali.
Bartosz Cichowlas wskazał istotę odbytej praktyki dla rozwoju przyszłej pracy zawodowej: "Taki rodzaj zdobywanych doświadczeń otworzył przede mną nową ścieżkę oraz perspektywy dalszego kształcenia i pracy w kierunku gastronomicznym. Najtrudniejsze danie, jakie musiałem wykonać to Filet Mingo, który polegał na odpowiednim podsmażeniu steka z jagnięciny i podaniu go z frytkami oraz sałatką ze świeżą bazylią i szpinakiem". Natomiast Patrycja z uśmiechem wspomina sytuację, w której kelner wylał na siebie fontannę z czekolady. Wartościową umiejętnością, którą nabyłam jest z pewnością przygotowanie zimnych i ciepłych bufetów oraz współpraca z załogą promu i szefem kuchni. Teraz wiem jak wygląda praca kucharza na promie i może kiedyś tam wrócę..."
Uczniowie cieszą się, że zmagania z promową rzeczywistością zaowocowały nowymi kulinarnymi inspiracjami.
Sylwia Maciaszek - Basty