Lekcja gastronomii i hotelarstwa we Wrocławiu

Ciekawym doświadczeniem zawodowym dla uczniów z klasy IV TZ  było zapoznanie się z organizacją, wyposażeniem i działalnością biznesowo-gastronomiczną czterogwiazdkowego Hotelu Park Plaza w centrum Wrocławia. Przewodnikiem po hotelu i części gastronomicznej był zastępca dyrektora hotelu do spraw gastronomii pan Dariusz Serwatka, który na początku przedstawił najważniejsze informacje o hotelu, zakresie świadczonych usług oraz wyjaśnił mechanizmy wpływające na ceny usług hotelowych.

Uczniowie mieli możliwość obejrzenia pokoi hotelowych o różnym standardzie, poznali  różnice w wyposażeniu apartamentu i typowego pokoju typu standard. Obejrzeli modułowe sale konferencyjne i dowiedzieli się w jaki sposób można regulować ich wielkość, jak zmieniać wystrój w zależności od przeznaczenia oraz jak przygotować do konferencji lub bankietu.

Uczniowie zapoznali się z organizacją pracy restauracji hotelowej, obserwowali pracę kelnerów podczas lunchu, zobaczyli podstawowe nakrycie stołu oraz dekorację sali restauracyjnej. Ciekawym tematem były karty menu obowiązujące w hotelowej restauracji i barze. Pan Serwatka szczegółowo omówił kartę restauracyjną, barową oraz kartę alkoholi.

Pobyt w hotelu pozwolił młodzieży pogłębić wiedzę zdobytą na przedmiocie usługi gastronomiczne  i obsługa klienta w gastronomii oraz organizacja usług gastronomicznych. Uczniowie zdobyli wiele cennych informacji, które wykorzystają w dalszej ścieżce zawodowej.

Statystyki

4939362
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
368
757
6511
17873
17758
4939362

Twoje IP: 3.133.141.6
Data i godzina: 2024-04-20 04:55:30

Odwiedza nas 50 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Zabawa karnawałowa Pomocnej Dłoni

W czwartek, 14 stycznia 2016 roku w sali widowiskowej Domu Kultury w Rawiczu odbyła się zabawa karnawałowa Stowarzyszenia Pomocna Dłoń. Znaczny wkład w przygotowanie poczęstunku i obsługę uroczystości mieli Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Rawiczu. Sałatkę jarzynową przygotowywali uczniowie klasy III w zawodzie kucharz, natomiast obsługę kelnerską podczas zabawy zapewnili uczniowie klasy III technikum: Ola Szczepaniak, Ola Sobierajska, Karolina Kordek, Kasia Helińska, Justyna Wenzel, Ola Jackowska, Paulina Grocholska i Mateusz Michalski. Uczniowie świetnie poradzili sobie z obsługą gości, włączyli się również do wspólnej zabawy.

Więcej…
Saturday the 20th. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©