Lekcja gastronomii i hotelarstwa we Wrocławiu
Ciekawym doświadczeniem zawodowym dla uczniów z klasy IV TZ było zapoznanie się z organizacją, wyposażeniem i działalnością biznesowo-gastronomiczną czterogwiazdkowego Hotelu Park Plaza w centrum Wrocławia. Przewodnikiem po hotelu i części gastronomicznej był zastępca dyrektora hotelu do spraw gastronomii pan Dariusz Serwatka, który na początku przedstawił najważniejsze informacje o hotelu, zakresie świadczonych usług oraz wyjaśnił mechanizmy wpływające na ceny usług hotelowych.
Uczniowie mieli możliwość obejrzenia pokoi hotelowych o różnym standardzie, poznali różnice w wyposażeniu apartamentu i typowego pokoju typu standard. Obejrzeli modułowe sale konferencyjne i dowiedzieli się w jaki sposób można regulować ich wielkość, jak zmieniać wystrój w zależności od przeznaczenia oraz jak przygotować do konferencji lub bankietu.
Uczniowie zapoznali się z organizacją pracy restauracji hotelowej, obserwowali pracę kelnerów podczas lunchu, zobaczyli podstawowe nakrycie stołu oraz dekorację sali restauracyjnej. Ciekawym tematem były karty menu obowiązujące w hotelowej restauracji i barze. Pan Serwatka szczegółowo omówił kartę restauracyjną, barową oraz kartę alkoholi.
Pobyt w hotelu pozwolił młodzieży pogłębić wiedzę zdobytą na przedmiocie usługi gastronomiczne i obsługa klienta w gastronomii oraz organizacja usług gastronomicznych. Uczniowie zdobyli wiele cennych informacji, które wykorzystają w dalszej ścieżce zawodowej.