Lekcja gastronomii i hotelarstwa we Wrocławiu

Ciekawym doświadczeniem zawodowym dla uczniów z klasy IV TZ  było zapoznanie się z organizacją, wyposażeniem i działalnością biznesowo-gastronomiczną czterogwiazdkowego Hotelu Park Plaza w centrum Wrocławia. Przewodnikiem po hotelu i części gastronomicznej był zastępca dyrektora hotelu do spraw gastronomii pan Dariusz Serwatka, który na początku przedstawił najważniejsze informacje o hotelu, zakresie świadczonych usług oraz wyjaśnił mechanizmy wpływające na ceny usług hotelowych.

Uczniowie mieli możliwość obejrzenia pokoi hotelowych o różnym standardzie, poznali  różnice w wyposażeniu apartamentu i typowego pokoju typu standard. Obejrzeli modułowe sale konferencyjne i dowiedzieli się w jaki sposób można regulować ich wielkość, jak zmieniać wystrój w zależności od przeznaczenia oraz jak przygotować do konferencji lub bankietu.

Uczniowie zapoznali się z organizacją pracy restauracji hotelowej, obserwowali pracę kelnerów podczas lunchu, zobaczyli podstawowe nakrycie stołu oraz dekorację sali restauracyjnej. Ciekawym tematem były karty menu obowiązujące w hotelowej restauracji i barze. Pan Serwatka szczegółowo omówił kartę restauracyjną, barową oraz kartę alkoholi.

Pobyt w hotelu pozwolił młodzieży pogłębić wiedzę zdobytą na przedmiocie usługi gastronomiczne  i obsługa klienta w gastronomii oraz organizacja usług gastronomicznych. Uczniowie zdobyli wiele cennych informacji, które wykorzystają w dalszej ścieżce zawodowej.

Statystyki

5993739
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
1812
1588
3400
26880
69278
5993739

Twoje IP: 216.73.216.145
Data i godzina: 2025-09-16 19:59:51

Odwiedza nas 13 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Zakończenie karnawału

W sali widowiskowej rawickiego domu kultury, na pożegnanie karnawału, odbyła się zabawa stowarzyszania „Pomocna Dłoń”.

Uczestniczyło w niej około 200 osób, a grała kapela folklorystyczna „Trzy Dęby” z Borówka koło Prusic. Obsługę zabawy zapewnili uczniowie z II klasy technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Julia Wędlik, Maria Wyrwała, Weronika Cieśla, Weronika Ratajczak, Kasia Głowacka, Patrycja Mądrzak, Jagoda Maciejewska i Agata Mierzwińska.

Więcej…
Tuesday the 16th. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©