Miejsca praktyk i czas wolny w Niemczech
Minęły już dwa tygodnie zagranicznego stażu w Niemczech. Uczniowie bardzo dobrze odnajdują się z swoich miejscach praktyki. Młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego odbywa praktyki w stołówkach studenckich, w których średnio wydaje się od 1000 do 5000 posiłków dziennie oraz w kantynie w Centrum Dystrybucyjnym DHL. Logistycy odbywają staż w Centrum Dystrybucyjnym na lotnisku, gdzie kompletują zestawy posiłków dla obsługi samolotów z całego świata oraz w NETTO DISCONT samoobsługowych sklepach wielkopowierzchniowych.
Po powrocie z pracy mają czas wolny na odpoczynek, gry, spacery oraz dokumentowanie odbywanej praktyki.
Na przełomie drugiego i trzeciego tygodnia praktyki zagranicznej w Niemczech uczniowie wykorzystali czas wolny od zajęć w zakładach na przygotowanie dzienników praktyk. Mimo wielu trudności związanych z brakiem miejsca i środków do pracy, młodzież doskonale poradziła sobie z komputerem, drukarką, klejem i nożyczkami, dokumentowanie praktyki przebiegało bardzo sprawnie. Dodatkowym zadaniem uczniów jest przygotowanie prezentacji multimedialnych z wykorzystaniem zdjęć z miejsc pracy.
Czas płynie szybko i pracowicie.
Opracowała: Alicja Stachowska, koordynator projektu