Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie

W Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu trwa realizacja drugiego etapu projektu „Jak nie zostać bezrobotnym?”. Jest on współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

W ramach tego projektu 30 uczniów Technikum, w dniach od 16 do 19 maja br., uczestniczyło w Kursie Barista (profesjonalne parzenie kawy) w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie. Jest to jedyna tego typu szkoła w Polsce. Jej misją jest dostarczanie na rynek pracy rzadko spotykanych profesjonalnych pracowników sektora usług gastronomicznych.

Podczas zajęć teoretycznych na Kursie Barista uczniowie pozyskali wiedzę dotyczącą historii kawy, jej gatunków, odmian oraz sposobów ich odróżniania. Zapoznali się z procesem produkcji kawy, a także zgłębili tajniki kultury picia kawy oraz techniki obsługi klienta w kawiarni. Zajęcia praktyczne obejmowały metody parzenia kawy, ocenę sensoryczną, spienianie mleka oraz nalewanie i wykańczanie kawy między innymi poprzez tworzenie wzorów (malowanie na kawie) i przygotowywanie kaw warstwowych.

Kurs zakończył się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Każdy uczeń otrzymał certyfikat potwierdzający ukończenie kursu oraz przygotowanie do pracy w charakterze baristy.

W przerwach między zajęciami uczniowie zwiedzali Warszawę, między innymi Cmentarz Powązkowski, Stare Miasto, Wilanów. Wrócili zadowoleni i przekonani, że nabyte umiejętności wykorzystają w przyszłości.

Statystyki

5865457
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
460
735
7485
20845
59440
5865457

Twoje IP: 216.73.216.13
Data i godzina: 2025-07-12 19:54:54

Odwiedza nas 12 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Zabawa karnawałowa Pomocnej Dłoni

W czwartek, 14 stycznia 2016 roku w sali widowiskowej Domu Kultury w Rawiczu odbyła się zabawa karnawałowa Stowarzyszenia Pomocna Dłoń. Znaczny wkład w przygotowanie poczęstunku i obsługę uroczystości mieli Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Rawiczu. Sałatkę jarzynową przygotowywali uczniowie klasy III w zawodzie kucharz, natomiast obsługę kelnerską podczas zabawy zapewnili uczniowie klasy III technikum: Ola Szczepaniak, Ola Sobierajska, Karolina Kordek, Kasia Helińska, Justyna Wenzel, Ola Jackowska, Paulina Grocholska i Mateusz Michalski. Uczniowie świetnie poradzili sobie z obsługą gości, włączyli się również do wspólnej zabawy.

Więcej…
Saturday the 12th. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©