Prezentacje kulinarne „Powiedz mi co jesz, a powiem ci skąd jesteś”
W dniu 29 maja 2012 w Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu odbyła się II edycja prezentacji pt. „Powiedz mi co jesz, a powiem ci skąd jesteś”. Miała ona na celu przybliżenie zwyczajów kulinarnych krajów, których języków uczniowie uczą się w szkole.
W tym roku, uczniowie z klas drugich i trzecich Technikum kształcący się w zawodach technik ekonomista, technik logistyk, technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik budownictwa zaprezentowały dania kuchni belgijskiej, ukraińskiej, szwajcarskiej i kanadyjskiej. Uczniowie samodzielnie przygotowywali poszczególne dania w szkolnej pracowni gastronomicznej a pieczę nad prawidłowym wykonaniem potraw sprawowała mgr inż. Monika Świtała. Po obejrzeniu prezentacji odbyła się degustacja potraw. Uczniowie przygotowali między innymi: gofry z bitą śmietaną i czekoladą, sałatkę liegoise, frytki z różnymi sosami, ciastka z czekoladą, kwas chlebowy, słodkie ziemniaczane krążki, kurnik, pancakes, tartę z owocami, lemoniadę, ciasto marchewkowe, naleśniki, koreczki serowe. Przygotowane potrawy znalazły pełne uznanie u społeczności szkolnej.
Nad oprawą merytoryczną czuwały nauczycielki języków obcych: mgr Magdalena Sikora, mgr Ewa Bierzychudek-Lis, mgr Magdalena Nawrot, mgr Hanna Lenartowska i mgr Agnieszka Labijak. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w przygotowaniu prezentacji, wykazali się też dużym zaangażowaniem i pomysłowością.




