Prezentacje kulinarne „Powiedz mi co jesz, a powiem ci skąd jesteś”

W dniu 29 maja 2012 w Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu odbyła się II edycja prezentacji pt. „Powiedz mi co jesz, a powiem ci skąd jesteś”. Miała ona na celu przybliżenie zwyczajów kulinarnych krajów, których języków uczniowie uczą się w szkole.

W tym roku, uczniowie z klas drugich i trzecich Technikum kształcący się w zawodach technik ekonomista, technik logistyk, technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik budownictwa zaprezentowały dania kuchni belgijskiej, ukraińskiej, szwajcarskiej i kanadyjskiej. Uczniowie samodzielnie przygotowywali poszczególne dania w szkolnej pracowni gastronomicznej a pieczę nad prawidłowym wykonaniem potraw sprawowała mgr inż. Monika Świtała. Po obejrzeniu prezentacji odbyła się degustacja potraw. Uczniowie przygotowali między innymi: gofry z bitą śmietaną i czekoladą, sałatkę liegoise, frytki z różnymi sosami, ciastka z czekoladą, kwas chlebowy, słodkie ziemniaczane krążki, kurnik, pancakes, tartę z owocami, lemoniadę, ciasto marchewkowe, naleśniki, koreczki serowe. Przygotowane potrawy znalazły pełne uznanie u społeczności szkolnej.

Nad oprawą merytoryczną czuwały nauczycielki języków obcych: mgr Magdalena Sikora, mgr Ewa Bierzychudek-Lis, mgr Magdalena Nawrot, mgr Hanna Lenartowska i mgr Agnieszka Labijak. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w przygotowaniu prezentacji, wykazali się też dużym zaangażowaniem i pomysłowością.

Statystyki

5745794
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
2326
8923
23665
48727
101459
5745794

Twoje IP: 216.73.216.203
Data i godzina: 2025-05-18 17:13:35

Odwiedza nas 82 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Praktyki uczniów technikum kształcących się w zawodzie technik mechanik

W tym roku szkolnym od 1 do 26 lutego odbyły się miesięczne praktyki uczniów trzeciej klasy technikum kształcących się w zawodzie technik mechanik. Uczniowie tego profilu odbywali praktyki w trzech zakładach pracy: Gazomet, Ferrpol oraz Tad-Len. Atutem takich praktyk jest zdobycie doświadczenia zawodowego w obróbce metali. Ujrzenie w rzeczywistości zachodzących procesów obróbki metali to przydatne podsumowanie wiedzy zdobytej w szkole. Przechodząc w zakładach przez wiele stanowisk o zróżnicowanej profesji zobaczyliśmy na własne oczy szereg kwestii poruszanych na przedmiotach zawodowych podczas zajęć szkolnych. Prezentowane stanowiska różniły się pod względem wykonywanych zadań i zachodzących procesów. Dzięki temu przez miesiąc poruszyliśmy bardzo szeroki zakres informacji. Pracodawcom zależało na samodzielności wykonywanych przez nas zadań, co pozytywnie wpłynęło na chęć nauki praktykantów.

Więcej…
Sunday the 18th. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©