Konkurs "Plejada słodkich pomysłów"

Ogólnopolski konkurs „Plejada Słodkich Pomysłów” skierowany jest do uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie cukiernik. Jego organizatorem jest firma Braun Agrarno produkująca komponenty i półprodukty dla cukierni.

Pierwszy etap konkursu polegał na opracowaniu własnej receptury na tort i trzy rodzaje ciastek bankietowych, jednak należało uwzględnić użycie produktów firmy Braun.

Dwoje uczniów uczęszczających do Ośrodka Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego przy Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu zgłosiło swoje pomysły do organizatorów konkursu. Ewa Malcherek i Szymon Matysiak zakwalifikowali się do półfinałów, które odbyły się 7 marca w Poznaniu.

Uczestnicy konkursu (10 osób z rejonu północno-zachodniej Polski) mieli do dyspozycji maszyny, sprzęt i wyposażenie pracowni technologicznej oraz czas – 6 godzin, na przygotowanie wyrobów według własnych receptur.

    Komisja konkursowa oceniała pracę uczniów pod wieloma względami:
  • Organizacja i czystość pracy,
  • Właściwe wykorzystanie produktów,
  • Smak tortu i ciastek deserowych,
  • Wygląd zewnętrzny, dekoracja, estetyka wykonania.

Dodać należy, że tematem przewodnim tegorocznego konkursu był „Bajkowy świat”.

Szymon Matysiak wykonał tort w kształcie Teletubisia oraz ciastka bankietowe o smaku truskawkowym, pomarańczowym i jabłkowym. Jego dużym atutem była umiejętność wykonania dekoracji z karmelu – róż, listków i dekoracyjnych sprężynek. Jego pomysłowość, pracowitość i umiejętności cukiernicze zostały zauważone i docenione, gdyż komisja przyznała mu pierwsze miejsce w konkursie. Nagrodą w półfinałowym konkursie był aparat cyfrowy oraz udział w finale, który odbędzie się 1 kwietnia 2006 roku w Gdańsku podczas targów cukierniczych Baltpiek.

Statystyki

5933760
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
1299
1633
11331
36179
52969
5933760

Twoje IP: 216.73.216.23
Data i godzina: 2025-08-17 13:16:37

Odwiedza nas 20 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Konkurs kulinarny Wielkopolski Obiad

8 maja 2016 roku podczas Rawickiego Festiwalu odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego „Wielkopolski Obiad” pod patronatem Starosty Rawickiego. Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły - uczennice II klasy Technikum, kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Julia Wędlik, Maria Wyrwała oraz Katarzyna Głowacka i Zuzanna Kaczan.

Uczestnicy konkursu musieli wykonać trzy dania: przystawkę lub deser, zupę oraz danie główne. Przygotowane potrawy musiały być związane z regionalną i tradycyjną kuchnią wielkopolską.

Więcej…
Sunday the 17th. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©