Konkurs "Plejada słodkich pomysłów"
Ogólnopolski konkurs „Plejada Słodkich Pomysłów” skierowany jest do uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie cukiernik. Jego organizatorem jest firma Braun Agrarno produkująca komponenty i półprodukty dla cukierni.
Pierwszy etap konkursu polegał na opracowaniu własnej receptury na tort i trzy rodzaje ciastek bankietowych, jednak należało uwzględnić użycie produktów firmy Braun.
Dwoje uczniów uczęszczających do Ośrodka Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego przy Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu zgłosiło swoje pomysły do organizatorów konkursu. Ewa Malcherek i Szymon Matysiak zakwalifikowali się do półfinałów, które odbyły się 7 marca w Poznaniu.

Uczestnicy konkursu (10 osób z rejonu północno-zachodniej Polski) mieli do dyspozycji maszyny, sprzęt i wyposażenie pracowni technologicznej oraz czas – 6 godzin, na przygotowanie wyrobów według własnych receptur.
- Komisja konkursowa oceniała pracę uczniów pod wieloma względami:
- Organizacja i czystość pracy,
- Właściwe wykorzystanie produktów,
- Smak tortu i ciastek deserowych,
- Wygląd zewnętrzny, dekoracja, estetyka wykonania.
Dodać należy, że tematem przewodnim tegorocznego konkursu był „Bajkowy świat”.
Szymon Matysiak wykonał tort w kształcie Teletubisia oraz ciastka bankietowe o smaku truskawkowym, pomarańczowym i jabłkowym. Jego dużym atutem była umiejętność wykonania dekoracji z karmelu – róż, listków i dekoracyjnych sprężynek. Jego pomysłowość, pracowitość i umiejętności cukiernicze zostały zauważone i docenione, gdyż komisja przyznała mu pierwsze miejsce w konkursie. Nagrodą w półfinałowym konkursie był aparat cyfrowy oraz udział w finale, który odbędzie się 1 kwietnia 2006 roku w Gdańsku podczas targów cukierniczych Baltpiek.






