Wycieczka zawodoznawcza do Browarów Lecha w Poznaniu
22 lutego uczniowie klas 3a i 3 b Technikum ZSZ w Rawiczu, kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego uczestniczyli w wycieczce zawodoznawczej do Browarów Lecha w Poznaniu. Od 2003 roku działa tu Centrum Wycieczkowe LECH, które profesjonalnie organizuje zwiedzanie browaru.
W czasie dwugodzinnej wycieczki, w towarzystwie przewodnika-eksperta, uczniowie poznawali tajniki procesu produkcji piwa. Obejrzeli wszystkie etapy produkcji - mieszanie surowców, warzenie brzeczki, fermentację, leżakowanie, rozlew do butelek i puszek. Zwłaszcza ten ostatni etap był dla zwiedzających interesujący, ponieważ rozlewnia jest całkowicie zautomatyzowana i wszystkie czynności wykonują maszyny, które m.in. przygotowują butelki (mycie, sterylizacja), wykrywają i usuwają z taśmy te, które nie spełniają norm czystości, regulują tempo przesuwania, nalewają piwo do butelek i kapslują je. W Poznaniu produkowane są następujące marki piwa: Dębowe Mocne, Gingers, Lech, Miller, Redd's, Żubr.
Po zwiedzeniu linii produkcyjnej uczniowie uczestniczyli w projekcji filmu na temat Kompanii Piwowarskiej SA i grali w gry interaktywne.


