Daniel Dmyterko finalistą I edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla średnich szkół gastronomicznych
Daniel Dmyterko uczeń 2 klasy Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego został laureatem I edycji Ogólnopolskiego konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty regionalne i tradycyjne, którego organizatorem było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Centrum Doradztwa Rolniczego w Krakowie.
Finał i uroczyste rozstrzygnięcie konkursu odbyło się 2 października 2012 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie. W oparciu o najlepsze przepisy kulinarne zostało przygotowanych 10 potraw finałowych, po ocenie których zostali wyłonieni zwycięzcy konkursu oraz wyróżnieni, wśród których znalazł się Daniel Dmyterko.
Zadaniem uczestników konkursu było opracowanie autorskiej receptury zawierającej produkty regionalne i tradycyjne zarejestrowane jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
W sumie w konkursie zaprezentowano 51 potraw konkursowych, do półfinału przeszło 36 propozycji, natomiast do ścisłego finału 10.
Uczeń Daniel Dmyterko opracował przepis kulinarny o nazwie:
„Choiński zawijaniec z sałatką z kiszonych szparagów”
Jako produkty regionalne wykorzystał: wielkopolski ser smażony, pakosławski szparag kiszony oraz świąteczny olej roztoczański.