Literacka kuchnia
W dniu 01.10.2014 r. odbyły się eliminacje szkolne konkursu gastronomicznego „Literacka kuchnia”, w którym brali udział Weronika Ratajczak i Katarzyna Głowacka z kl. I TŻ, Angelika Przybył i Paulina Pobudek z kl. II TŻ oraz Filip Świerzewski i Daniel Dmyterko z kl. IV TŻ. Tematem przewodnim konkursu były potrawy zawarte w literaturze. Uczennice klasy I TŻ przygotowały zupę cebulową („Cmentarz w Pradze”) i piernik („Dzieci z Bullerbyn”). Angelika i Paulina przygotowały imam z bakłażana oraz placek z kaszki manny„ Prowincja pełna smaków”, a Filip i Daniel inspirowali się książką Harry Poter przygotowując ciastka serowe i zupę dyniową, o której w swej twórczości wspominał Kraszewski.
Po przygotowaniu potraw uczniowie prezentowali swoje dania omawiając sposób ich przygotowania oraz co ich zainspirowało do wyboru takich dań przed jury w składzie: p. Elżbieta Majewska, p. Mirosława Paprocka, p. Monika Świtała, p. Iwona Kurzawa.
Pierwsze miejsce zajęli uczniowie klasy IV i to oni będą reprezentować naszą Szkołę w finale konkursu, który odbędzie się 29 października w Zespole Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Gdańsku.
Iwona Kurzawa, Monika Świtała



