Ania i Karolina wygrały „Bibę Naleśnikową”

W sobotę, 6 września 2014 roku, w Chojnie odbyła się impreza plenerowa pod nazwą „Biba Naleśnikowa”. Organizatorem przedsięwzięcia było Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Chojnianki w Chojnie. Uczniowie Technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego zostali zaproszeni do wzięcia udziału w imprezie plenerowej, której towarzyszyły trzy konkursy:

- na najlepsze naleśniki

- na największy naleśnik

- rzut lotką do naleśnika

We wszystkich konkursach startowało siedem drużyn. Były to zespoły Kół Gospodyń Wiejskich z Chojna, Golejewka, Słupi  Kapitulnej oraz Zawad. Nasze uczennice z klasy II i IV utworzyły trzy drużyny.  Pierwszy konkurs był punktem kulminacyjnym naleśnikowego święta. Zadaniem uczestników było wykonanie naleśnika z dowolnym nadzieniem. Uczestniczki konkursu miały możliwość zaprezentowania naleśników na słono z mięsem, grzybami, szpinakiem, kaszą, kurczakiem oraz na słodko z serem, owocami, bitą śmietaną, dżemem i innymi smakołykami. Konkursowe dania oceniało jury, wybrane losowo spośród widowni. Najbardziej jurorom posmakowały naleśniki z serem i owocami wykonane przez Karolinę Domaniecką i Anię Chmielewską z IV TZ.  Werdykt jury potwierdzili również mieszkańcy Chojna, którzy chętnie degustowali pyszne naleśniki naszych uczennic. Dziewczęta wystartowały również w pozostałych konkursach. W rzucie lotką do naleśnika wygrała Daria Ławniczak  i Paulina Kowalska z kl. IV TZ,a zespół dziewcząt z klasy II TZ Karolina Kordek i Kasia Helińska uzyskały drugą lokatę. W kolejnym konkursie Karolina Domaniecka usmażyła naleśnika o średniacy prawie pół metra i zdobyła drugie miejsce. Dziewczęta za odniesione sukcesy zostały nagrodzone sprzętem kuchennym i sporym zapasem mąki do sporządzenia kolejnych naleśników.

Możemy być bardzo dumni z naszych uczniów, którzy potrafią pięknie reprezentować Zespół Szkół  Zawodowych w Rawiczu poprzez rywalizację konkursową i dobrą zabawę w środowisku lokalnym.

Opiekun młodzieży Renata Uźniak

 
 
 
 
 
 

Statystyki

5598716
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
193
2915
7851
3108
90782
5598716

Twoje IP: 18.118.105.93
Data i godzina: 2025-04-02 00:48:01

Odwiedza nas 121 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Lekcja gastronomii i hotelarstwa we Wrocławiu

Ciekawym doświadczeniem zawodowym dla uczniów z klasy IV TZ  było zapoznanie się z organizacją, wyposażeniem i działalnością biznesowo-gastronomiczną czterogwiazdkowego Hotelu Park Plaza w centrum Wrocławia. Przewodnikiem po hotelu i części gastronomicznej był zastępca dyrektora hotelu do spraw gastronomii pan Dariusz Serwatka, który na początku przedstawił najważniejsze informacje o hotelu, zakresie świadczonych usług oraz wyjaśnił mechanizmy wpływające na ceny usług hotelowych.

Więcej…
Wednesday the 2nd. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©