Zawodowe inspiracje uczniów ZSZ w Rawiczu na promie
Podczas tegorocznych wakacji, od 30 czerwca do 14 lipca, absolwentki Technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego: Natalia Wojtyczka, Natalia Jakubowska, Karolina Kauch i Kamila Lemke zdobywały zawodowe doświadczenie na promie m/f Polonia. Podczas nietypowej praktyki dziewczyny wykazały się kreatywnością, solidnością i profesjonalizmem oraz sprostały wszystkim stawianym przed nimi zadaniom. Absolwentki wróciły z przekonaniem, że staż na promie to bogate doświadczenia i kolejny etap w nauce zawodu. Uczennice cieszą się, że zmagania z promową rzeczywistością zaowocowały nowymi kulinarnymi inspiracjami: " Staż na promie możemy określić z pewnością jako udany. Już pierwszego dnia zostałyśmy ciepło przyjęte przez pracowników i stałyśmy się automatycznie częścią załogi. Trudno nam było żegnać się z kadrą, która w każdym momencie doceniała naszą pomoc. Gdybyśmy miały możliwość, to z pewnością chciałybyśmy powrócić na prom."
W tym roku szkolnym słuszna inicjatywa praktyk na promach, podjęta przez wicedyrektora ds. kształcenia zawodowego i praktycznego pana Krzysztofa Kazunia, będzie kontynuowana. Już od 6 do 20 października uczeń klasy 3cw kształcący się w zawodzie kucharz - Bartosz Cichowlas po raz drugi zdobędzie doświadczenie zawodowe na promie m/f „Skania”, kursującym na trasie Świnoujście – Ystad. Razem z nim zawodowe horyzonty poszerzy uczeń klasy 4 TZ – Michał Macniak. Kucharz pragnie ponownie odbyć szkolenia w szerokim zakresie wykonywanych czynności oraz w różnych działach hotelowych: kuchni, barze, kafeterii, sektorze dla kierowców oraz recepcji. Po przyjeździe z poprzedniej „promowej” praktyki Bartosz wskazał istotę zdobytego doświadczenia dla rozwoju swojej przyszłej pracy zawodowej: "Taki rodzaj wiedzy i umiejętności praktycznych otworzył przede mną nową ścieżkę oraz perspektywy dalszego kształcenia i pracy w kierunku gastronomicznym." Tym razem Bartosz stwierdził, że: "staż dla mnie jest kolejnym etapem kształcenia w zawodzie kucharz, co stanowi dobrą okazję do uzupełnienia niektórych przydatnych funkcji w zawodzie. Ponowny wyjazd umożliwia tworzenie nowych znajomosci oraz udoskonalenie komunikacji w języku obcym."
Natomiast od 20 października do 3 listopada uczniowie klasy 4 TZ: Martyna Karczmarek i Filip Świerzewski także będą mieli możliwość poznania nowych sztuk kulinarnych i zwiększenia umiejętności obsługi kelnerskiej na promie m/f "Skania". Maturzyści wyjeżdżający na prom mają wiele oczekiwań, zwłaszcza liczą na surowe traktowanie i wiele powierzanych obowiązków: "stawiane przed nami zadania to przede wsdzystkim sprawdzenie samego siebie w nauczanym zawodzie i poszerzenie zawodowych horyzontów od najlepszych fachowców. Nie możemy się doczekać kiedy przekroczymy progi statku."
Życzymy im wytrwałości, satysfakcji i zawodowej realizacji podczas wykonywania rozmaitych zadań na promie.
Opracowała: Sylwia Maciaszek-Basty



