Zawodowe inspiracje uczniów ZSZ w Rawiczu na promie

Podczas tegorocznych wakacji, od 30 czerwca do 14 lipca, absolwentki Technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego: Natalia Wojtyczka, Natalia Jakubowska, Karolina Kauch i Kamila Lemke zdobywały zawodowe doświadczenie na promie m/f Polonia. Podczas nietypowej praktyki dziewczyny wykazały się kreatywnością, solidnością i profesjonalizmem oraz sprostały wszystkim stawianym przed nimi zadaniom. Absolwentki wróciły z przekonaniem, że staż na promie to bogate doświadczenia i kolejny etap w nauce zawodu. Uczennice cieszą się, że zmagania z promową rzeczywistością zaowocowały nowymi kulinarnymi inspiracjami: " Staż na promie możemy określić z pewnością jako udany. Już pierwszego dnia zostałyśmy ciepło przyjęte przez pracowników i stałyśmy się automatycznie częścią załogi. Trudno nam było żegnać się z kadrą, która w każdym momencie doceniała naszą pomoc. Gdybyśmy miały możliwość, to z pewnością chciałybyśmy powrócić na prom."

W tym roku szkolnym słuszna inicjatywa praktyk na promach, podjęta przez wicedyrektora ds. kształcenia zawodowego i praktycznego pana Krzysztofa Kazunia, będzie kontynuowana. Już od 6 do 20 października uczeń klasy 3cw kształcący się w zawodzie kucharz - Bartosz Cichowlas po raz drugi zdobędzie doświadczenie zawodowe na promie m/f „Skania”, kursującym na trasie Świnoujście – Ystad. Razem z nim zawodowe horyzonty poszerzy uczeń klasy 4 TZ – Michał Macniak. Kucharz pragnie ponownie odbyć szkolenia w szerokim zakresie wykonywanych czynności oraz w różnych działach hotelowych: kuchni, barze, kafeterii, sektorze dla kierowców oraz recepcji. Po przyjeździe z poprzedniej „promowej” praktyki Bartosz wskazał istotę zdobytego doświadczenia dla rozwoju swojej przyszłej pracy zawodowej: "Taki rodzaj wiedzy i umiejętności praktycznych otworzył przede mną nową ścieżkę oraz perspektywy dalszego kształcenia i pracy w kierunku gastronomicznym." Tym razem Bartosz stwierdził, że: "staż dla mnie jest kolejnym etapem kształcenia w zawodzie kucharz, co stanowi dobrą okazję do uzupełnienia niektórych przydatnych funkcji w zawodzie. Ponowny wyjazd umożliwia tworzenie nowych znajomosci oraz udoskonalenie komunikacji w języku obcym."

Natomiast od 20 października do 3 listopada  uczniowie klasy 4 TZ: Martyna Karczmarek i Filip Świerzewski także będą mieli możliwość poznania nowych sztuk kulinarnych i zwiększenia umiejętności obsługi kelnerskiej na promie m/f "Skania".  Maturzyści wyjeżdżający na prom mają wiele oczekiwań, zwłaszcza liczą na surowe traktowanie i wiele powierzanych obowiązków: "stawiane przed nami zadania to przede wsdzystkim sprawdzenie samego siebie w nauczanym zawodzie i poszerzenie zawodowych horyzontów od najlepszych fachowców. Nie możemy się doczekać kiedy przekroczymy progi statku."

Życzymy im wytrwałości, satysfakcji i zawodowej realizacji podczas wykonywania rozmaitych zadań na promie.

Opracowała: Sylwia Maciaszek-Basty 

 
 
 
 

Statystyki

5854510
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
2035
1903
10954
9898
59440
5854510

Twoje IP: 216.73.216.223
Data i godzina: 2025-07-03 21:15:43

Odwiedza nas 31 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Rajd rowerowy do Sułowa Wielkiego

11 czerwca młodzież ze SKT „Szprycha”, wraz z opiekunami: Jakubem Morysonem, Rafałem Jędrzejakiem i Weroniką Waresiak, udali się na wycieczkę rowerową do Sułowa Wielkiego. Ruszyliśmy spod rawickiego ratusza o godzinie 9, w kierunku drogi technicznej S 5, którą częściowo dojechaliśmy do Żylic. Z Żylic, pojechaliśmy dalej w kierunku drogi technicznej S 5, która z małymi przerwami doprowadziła nas do Pakówki. Z Pakówki, już normalną drogą pojechaliśmy do Trzebosza,  Czechnowa, Sułowa Małego, by na końcu dotrzeć do Sułowa Wielkiego. W Sułowie Wielkim, dzięki uprzejmości księdza Zamelka, mogliśmy zwiedzić zabytkowy drewniany XVII wieczny kościół, zrobić sobie ognisko i odpocząć.

Więcej…
Thursday the 3rd. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©