Klasa IV TZ z wizytą w hotelu Park Plaza we Wrocławiu
Uczniowie klasy IV w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w wycieczce zawodoznawczej do czterogwiazdkowego hotelu Park Plaza we Wrocławiu. Zastępca dyrektora hotelu do spraw gastronomii pan Dariusz Serwatka na początku przedstawił najważniejsze informacje o hotelu, zakresie świadczonych usług oraz wyjaśnił mechanizmy wpływające na ceny usług hotelowych. Następnie przedstawił strukturę organizacyjną hotelu, omówił zadania poszczególnych działów oraz działalność biznesowo-gastronomiczną hotelu. Uczniowie zapoznali się z organizacją pracy restauracji hotelowej, ustawieniem bufetu śniadaniowego, zobaczyli podstawowe nakrycie stołu oraz dekorację sali restauracyjnej. Omówiona została szczegółowo karta menu obowiązująca w hotelowej restauracji.
Uczniowie mieli możliwość obejrzenia pokoi hotelowych o różnym standardzie, poznali różnice w wyposażeniu apartamentu i typowego pokoju typu standard. Obejrzeli modułowe sale konferencyjne i dowiedzieli się w jaki sposób można regulować ich wielkość, jak zmieniać wystrój w zależności od przeznaczenia.
Pobyt w hotelu pozwolił młodzieży pogłębić wiedzę zdobytą na przedmiotach zawodowych oraz uzyskać wiele cennych wskazówek, które wykorzystają w dorosłym życiu.
Renata Uźniak




