Konkurs gastronomiczny „Podróże kulinarne”
W dniu 27 listopada br. w naszej szkole odbył się konkurs gastronomiczny „Podróże kulinarne”. Konkurs adresowany był dla uczniów uczących się w technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Celem organizowanego konkursu, którego organizatorkami były: p. Iwona Kurzawa i p. Monika Świtała, było m.in. rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów oraz propagowanie i pogłębianie znajomości tradycji kuchni europejskiej.
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie dwóch potraw oraz dekoracji stołu, z którego wywodziła się dana kuchnia. Uczniowie zaprezentowali kuchnie: grecką, włoską, francuską, hiszpańską oraz polską.
Poziom konkursu był bardzo wysoki i wyrównany. Jury nie miało łatwego zadania, ponieważ aranżacja stołów oraz potrawy były różnorodne, a o wyniku zadecydowały szczegóły.
Komisja konkursowa w składzie: pan dyrektor Piotr Mosiek, pani pedagog Anna Funka-Leciejewska oraz pani Magdalena Sikora po długich naradach przyznała:
I miejsce dla Wiesławy Dytko i Agaty Banaszczak z klasy IV TŻ
- za prezentację kuchni włoskiej
II miejsce dla Sandry Andrzejewskiej i Magdaleny Kowalskiej z klasy II TŻ
-za prezentację kuchni hiszpańskiej
III miejsce dla Weroniki Jankowiak i Natalii Banaszak z klasy II TŻ
- za prezentację kuchni greckiej
Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się wysokimi umiejętnościami i dogłębną wiedzą.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Monika Świtała i Iwona Kurzawa
Nauczycielki ZSZ w Rawiczu