EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA
W dniu 24 listopada br. po raz pierwszy w naszej szkole odbył się Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Dzień ten jest elementem kampanii na rzecz promocji zdrowego żywienia
Tego dnia przedstawiciele klas uczestniczyli w prezentacji dotyczącej zdrowego odżywiania, w której przedstawiono jakie spożywać produkty i jakie znaczenie mają poszczególne posiłki spożywane w ciągu dnia. Po prezentacji uczniowie mogli sprawdzić swoją wiedzę, rozwiązując test dotyczący zdrowego żywienia.
Uczniowie mieli okazję spróbować zdrowych przekąsek, które zostały przygotowane przez uczniów drugiej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, a były to m.in. ciasteczka owsiane, zupa krem z dyni, soki owocowe i warzywne.
Mamy nadzieję, że nasze akcje edukacyjne, wpłyną na wzrost świadomości młodych ludzi dotyczących odpowiednich nawyków żywieniowych.
Monika Świtała
Nauczyciel ZSZ w Rawiczu