Zagraniczne praktyki uczniów ZSZ w Rawiczu rozpoczęte

Kategoria: Erasmus

W niedzielę, 21 lutego 2016 r., w samo południe ruszyła pierwsza grupa uczniów na zagraniczne praktyki do Niemiec w ramach programu Erasmus+ Kształcenie i Szkolenie Zawodowe. 10 uczniów w zawodzie technik logistyk i 10 uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami panią Renatą Uźniak i panią Anną Funka Leciejewską pojechało do Schkeuditz,25 kmod Lipska, na trzytygodniowe praktyki.

Po zakwaterowaniu i poznaniu miejsca noclegowego udali się na odprawę z niemieckim opiekunem. Poznali regulamin ośrodka, rozkład budynków, zostali przydzieleni do zakładów, w których będą odbywać praktyki i zjedli pierwszy posiłek na stołówce. Poniedziałek zaczęli jednak od zwiedzania i rozpoznania miasta Lipsk.

Opracowała: Alicja Stachowska

 

Pierwszy dzień pobytu na praktykach zawodowych w Niemczech

Pobyt w Niemczech rozpoczęliśmy od zwiedzania Lipska, miasta do którego codziennie będą przyjeżdżali nasi uczniowie. Zobaczyliśmy Rynek, Stary Ratusz, dwa piękne i znane kościoły - św. Tomasza i św. Mikołaja. Wjechaliśmy na najwyższy budynek- Panorama Tower, aby podziwiać panoramę Lipska. Uczniowie poznali trasę jaką będą pokonywać ze Schkeuditz do swoich miejsc pracy, zapoznali się z rozkładem jazdy pociągów, pośrednimi stacjami oraz przystankami tramwajowymi. Pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne, humory wszystkim dopisują.

Opracowała: Renata Uźniak

Statystyki

6049712
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
2525
932
3457
25814
57039
6049712

Twoje IP: 216.73.216.141
Data i godzina: 2025-10-21 21:12:31

Odwiedza nas 10 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Prelibatezze Italiane

"Prelibatezze Italiane"– tak brzmiało hasło spotkania uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Rawiczu z zaprzyjaźnionymi od 13 lat wychowankami Domu Dziecka w Bodzewie. Czwartkowe popołudnie obfitowało w wiele niespodzianek, zainteresowani mogli wykazać się zdolnościami kucharskimi oraz sprawdzić umiejętność orientacji w terenie. Grupa kucharzy pracowała pod okiem pani Moniki Świtały przygotowując specjały   kuchni włoskiej. Wśród dań można było wyróżnić: cannelloni, riavioli, spagetti, pizzę oraz sałatkę.

Więcej…
Tuesday the 21st. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©