Wycieczka zawodoznawcza uczniów technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego

Dnia 11 kwietnia 2012 roku grupa uczniów klasy III TOŻ udała się z wychowawczynią Renatą Uźniak do Wrocławia na wycieczkę zawodoznawczą do dwóch czterogwiazdkowych hoteli: Park Hotel Diament oraz Hotel Park Plaza. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia pokoje hotelowe dla gości o różnych wymaganiach, między innymi zobaczyli apartamenty, pokoje o podwyższonym standardzie oraz typowe pokoje typu standard, zapoznając się z ich wyposażeniem i układem funkcjonalnym. Młodzież obejrzała modułowe sale konferencyjne, dowiedziała się w jaki sposób można regulować ich wielkość i jak zmieniać wystrój w zależności od przeznaczenia.

Pracownicy opowiedzieli uczniom jak funkcjonuje restauracja w ciągu dnia, to znaczy w godzinach porannych – bufet śniadaniowy, w południe –lunch oraz po południu, wieczorem i w godzinach nocnych – serwis a la carte. Uczniowie mieli okazję zapoznać się z organizacją pracy zespołu kelnerów i kucharzy, dowiedzieli się w jaki sposób dokonywany jest wybór nowych pracowników oraz jakich umiejętności oczekuje się od kandydatów do pracy w restauracji. Na koniec umożliwiono obejrzenie profesjonalnej kuchni.

Pobyt w hotelach pozwolił młodzieży pogłębić wiedzę zdobytą na przedmiocie specjalizacja – organizacja usług gastronomicznych i obsługa konsumenta. Zdobyli także wiele cennych informacji, które mogą wykorzystać w dalszej ścieżce zawodowej.

Statystyki

5745968
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
2500
8923
23839
48901
101459
5745968

Twoje IP: 3.134.253.192
Data i godzina: 2025-05-18 17:52:03

Odwiedza nas 69 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Lekcja gastronomii i hotelarstwa we Wrocławiu

Ciekawym doświadczeniem zawodowym dla uczniów z klasy IV TZ  było zapoznanie się z organizacją, wyposażeniem i działalnością biznesowo-gastronomiczną czterogwiazdkowego Hotelu Park Plaza w centrum Wrocławia. Przewodnikiem po hotelu i części gastronomicznej był zastępca dyrektora hotelu do spraw gastronomii pan Dariusz Serwatka, który na początku przedstawił najważniejsze informacje o hotelu, zakresie świadczonych usług oraz wyjaśnił mechanizmy wpływające na ceny usług hotelowych.

Więcej…
Sunday the 18th. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©