Wycieczka zawodoznawcza uczniów technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego
Dnia 11 kwietnia 2012 roku grupa uczniów klasy III TOŻ udała się z wychowawczynią Renatą Uźniak do Wrocławia na wycieczkę zawodoznawczą do dwóch czterogwiazdkowych hoteli: Park Hotel Diament oraz Hotel Park Plaza. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia pokoje hotelowe dla gości o różnych wymaganiach, między innymi zobaczyli apartamenty, pokoje o podwyższonym standardzie oraz typowe pokoje typu standard, zapoznając się z ich wyposażeniem i układem funkcjonalnym. Młodzież obejrzała modułowe sale konferencyjne, dowiedziała się w jaki sposób można regulować ich wielkość i jak zmieniać wystrój w zależności od przeznaczenia.
Pracownicy opowiedzieli uczniom jak funkcjonuje restauracja w ciągu dnia, to znaczy w godzinach porannych – bufet śniadaniowy, w południe –lunch oraz po południu, wieczorem i w godzinach nocnych – serwis a la carte. Uczniowie mieli okazję zapoznać się z organizacją pracy zespołu kelnerów i kucharzy, dowiedzieli się w jaki sposób dokonywany jest wybór nowych pracowników oraz jakich umiejętności oczekuje się od kandydatów do pracy w restauracji. Na koniec umożliwiono obejrzenie profesjonalnej kuchni.
Pobyt w hotelach pozwolił młodzieży pogłębić wiedzę zdobytą na przedmiocie specjalizacja – organizacja usług gastronomicznych i obsługa konsumenta. Zdobyli także wiele cennych informacji, które mogą wykorzystać w dalszej ścieżce zawodowej.






