Bufet śniadaniowy

Uczniowie klasy III bTZ w ramach przedmiotu zawodowego specjalizacja- organizacja usług gastronomicznych przygotowali bufet śniadaniowy. Ćwiczenie praktyczne zostało poprzedzone lekcją teoretyczną, w czasie której nauczyciel omówił zasady tworzenia bufetu śniadaniowego. Uczniowie rysowali w zeszytach schemat ustawienia zastawy stołowej, asortymentu potraw śniadaniowych serwowanych na zimno i na gorąco. Następnie w oparciu o poznany materiał teoretyczny uczniowie wykonali bufet śniadaniowy w praktyce.

Klasa podzieliła się na dwie grupy. Jedna była odpowiedzialna za ustawienie stołów, aranżację, przygotowanie dekoracji, ustawienie potraw zgodnie z przyjętymi zasadami. Druga grupa przygotowała w pracowni gastronomicznej potrawy gorące i zimne oraz napoje. Po wykonaniu zadania i zaprezentowaniu efektów, młodzież mogła posmakować wykonane przez siebie potrawy. Zajęcia w pracowni obsługi konsumenta pozwoliły uczniom zastosować wiedzę teoretyczną w praktyce.

 

Statystyki

5598609
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
86
2915
7744
3001
90782
5598609

Twoje IP: 18.117.157.126
Data i godzina: 2025-04-02 00:34:06

Odwiedza nas 68 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

XIV Olimpiada Wiedzy Misyjnej o Afryce

Po raz ósmy w ZSZ w Rawiczu  odbył się etap szkolny XIV Olimpiady Wiedzy Misyjnej o Afryce. W tym roku uczestniczyło w nim 12 osób. Test, składający się z 50 pytań, dotyczył znajomości geografii, historii oraz kultury Afryki. Największą wiedzą wykazali się uczniowie:  Katarzyna Wojtyczka z klasy III TLG, zdobywając 45 pkt oraz Adrian Otworowski z klasy II TLG, zdobywając 34 pkt.

Wyniki te pozwoliły im awansować do etapu wojewódzkiego, który odbędzie się 29 lutego 2016 roku  w Poznaniu.

Opracował : Rafał Jędrzejak

Wednesday the 2nd. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©