NOWA PRACOWNIA CNC W ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH W RAWICZU

W dniu 2 grudnia 2009 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu odbyło się oficjalne otwarcie pracowni specjalistycznej dla zawodu technik mechanik wyposażonej w programy CAD i CAM. Pozwalają one prowadzić dydaktykę zgodnie ze standardami egzaminów zawodowych a zajęcia mogą być realizowane z aktywnym udziałem i zainteresowaniem uczniów. Najnowszym wyposażeniem jest tokarka sterowana numerycznie – CNC. Dzięki temu uczniowie po zaprojektowaniu detalu – piszą program jego obróbki. Program jest pisany z zastosowaniem kodów sterujących. Uczeń po napisaniu programu sprawdza jego poprawność na symulatorze obróbki. Mikrokomputer przetwarza informacje cyfrowe oraz generuje sygnały sterujące pracą maszyny.

Mieliśmy zaszczyt gościć władze powiatu: - Starostę Rawickiego Zdzisława Maćkowiaka, Wicestarostę Zygmunta Wolnego oraz Naczelnik Wydziału Oświaty i Spraw Społecznych Marię Wojtkowiak. Uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności kreślenia w programie CAD – SolidEdge a następnie napisali program jej obróbki w systemie Sinumerik 840 D. Uroczystego uruchomienia tokarki dokonał Starosta Zdzisław Maćkowiak po czym wszyscy obecni mogli obserwować proces technologiczny obróbki detalu. Zebrani byli zainteresowani procesem i precyzją pracy tokarki. Obróbka CNC pozwala na szybkie, precyzyjne i wysoce powtarzalne wykonanie części o bardzo złożonych kształtach.

Naszym marzeniem jest kolejna obrabiarka CNC – frezarka. Czasami marzenia się spełniają.

Krzysztof Kazuń
wicedyrektor

Statystyki

6189696
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
3530
2939
3530
35651
77189
6189696

Twoje IP: 216.73.216.164
Data i godzina: 2025-12-15 18:21:01

Odwiedza nas 35 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Konkurs kulinarny Wielkopolski Obiad

8 maja 2016 roku podczas Rawickiego Festiwalu odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego „Wielkopolski Obiad” pod patronatem Starosty Rawickiego. Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły - uczennice II klasy Technikum, kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Julia Wędlik, Maria Wyrwała oraz Katarzyna Głowacka i Zuzanna Kaczan.

Uczestnicy konkursu musieli wykonać trzy dania: przystawkę lub deser, zupę oraz danie główne. Przygotowane potrawy musiały być związane z regionalną i tradycyjną kuchnią wielkopolską.

Więcej…
Monday the 15th. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©