Wielkopolski Obiad
W niedzielę 12 września 2015 roku podczas Rawickiego Jarmarku Historycznego odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego „Wielkopolski Obiad” pod patronatem Starosty Rawickiego.
W rywalizacji wzięło udział dziesięć dwuosobowych drużyn. Zespół Szkół Zawodowych w Rawiczu reprezentowały trzy grupy.
Uczestniczące w zawodach grupy miały wykonać trzy dania: przystawkę lub deser, zupę oraz danie główne. Przygotowane potrawy musiały być związane z regionalną i tradycyjną kuchnią wielkopolską.
Dominik Kozłowski i Patryk Maciejewski z klasy IV przygotowali:
Króliczy comber w sosie kurkowym z kaszą pęczak, żurek, szarlotkę z lodami
Paulina Grocholska i Agnieszka Bartkowiak z klasy III TŻ przygotowały:
Roladki wołowe na dziewane mięsem mielonym i szparagami, pyzy, kapustę zasmażaną, zupę korbolową i sernik
Aleksandra Szczepaniak i Aleksandra Sobierajska z klasy III TŻ przygotowały:
Schab ze śliwką w sosie myśliwskim, pyzy, kapustę modrą, krupnik i kisiel migdałowy na mleku
Uczniowie naszego Zespołu wykazali się dużym zaangażowaniem i kreatywnością w przygotowaniu potraw a także umiejętnościami w zakresie dekoracji stołów.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz czeki gotówkowe na zakup sprzętu AGD.
Opiekunowie uczniów:
Monika Świtała i Iwona Kurzawa


