Technik żywienia i usług gastronomicznych

czas trwania nauki: 4 lata

    Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest opanowanie przez uczniów wiadomości i umiejętności specjalistycznych z zakresu:
  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Ponadto szkoła daje absolwentowi podstawy do dalszego kształtowania i samokształcenia w procesie pracy zawodowej.

    Wymagania stawiane kandydatom. Kandydat do zawodu powinien charakteryzować się:
  • dobrym stanem zdrowia
  • prawidłową sprawnością ruchową kończyn
  • wytrzymałością fizyczną umożliwiającą pracę w różnych warunkach lokalnych
  • dobrym wzrokiem, zmysłem smaku i powonienia
  • odpornością psychiczną
  • umiejętnością współdziałania w zespole
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych
    Kształcenie zawodowe
  • Cykl kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie obejmował 2 kwalifikacje zawodowe: sporządzanie potraw i napojów, organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • Kwalifikacje zawodowe będą potwierdzone egzaminem zewnętrznym w trakcie trwania nauki
  • Uczeń z potwierdzonym pozytywnym wynikiem kwalifikacji zawodowych i ukończoną szkołą uzyska tytuł zawodowy

O przydatności do zawodu i zdolności do pracy w gastronomii orzeka lekarz posiadający odpowiednie kwalifikacje w zakresie medycyny pracy i uprawnienia do wykonywania badań profilaktycznych.

Przygotowanie absolwenta:

    Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w:
  • Restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, firmach cateringowych w kraju i za granicą
  • Zakładach zbiorowego żywienia
  • Własnej firmie gastronomicznej
    Przedmioty zawodowe:
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • działalność gospodarcza w gastronomii
  • zasady żywienia
  • język obcy zawodowy
  • organizacja produkcji gastronomicznej

Statystyki

5956411
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
533
923
1456
58830
52969
5956411

Twoje IP: 216.73.216.160
Data i godzina: 2025-08-26 01:14:22

Odwiedza nas 152 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Zagraniczne praktyki ekonomistów z ZSZ w Rawiczu zakończone

W dniu 03.04.2016 uczniowie klasy III Technikum w zawodzie technik ekonomista wraz z opiekunką panią Małgorzatą Kędzią wyjechali na dwutygodniowe praktyki zawodowe w ramach programu ERASMUS+ do Drezna. W drugim tygodniu opiekę sprawowała pani Patrycja Stelmaszyk. Uczestnicy zamieszkali w hostelu Cityherberge a praktyki realizowali w firmie WBS Training SA, która była jednocześnie instytucją przyjmującą uczniów. Praktykanci realizowali program praktyk, który stanowił integralną część procesu kształcenia w zawodzie, w pracowni komputerowej. Tematem przewodnim zajęć była przedsiębiorczość i przedsiębiorca. Uczniowie poznawali tajniki niemieckiej przedsiębiorczości, określali cechy osoby przedsiębiorczej w trzech językach - polskim, angielskim i niemieckim.

Więcej…
Tuesday the 26th. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©