Technik żywienia i usług gastronomicznych
czas trwania nauki: 4 lata
- Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest opanowanie przez uczniów wiadomości i umiejętności specjalistycznych z zakresu:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Ponadto szkoła daje absolwentowi podstawy do dalszego kształtowania i samokształcenia w procesie pracy zawodowej.
- Wymagania stawiane kandydatom. Kandydat do zawodu powinien charakteryzować się:
- dobrym stanem zdrowia
- prawidłową sprawnością ruchową kończyn
- wytrzymałością fizyczną umożliwiającą pracę w różnych warunkach lokalnych
- dobrym wzrokiem, zmysłem smaku i powonienia
- odpornością psychiczną
- umiejętnością współdziałania w zespole
- dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych
- Kształcenie zawodowe
- Cykl kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie obejmował 2 kwalifikacje zawodowe: sporządzanie potraw i napojów, organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- Kwalifikacje zawodowe będą potwierdzone egzaminem zewnętrznym w trakcie trwania nauki
- Uczeń z potwierdzonym pozytywnym wynikiem kwalifikacji zawodowych i ukończoną szkołą uzyska tytuł zawodowy
O przydatności do zawodu i zdolności do pracy w gastronomii orzeka lekarz posiadający odpowiednie kwalifikacje w zakresie medycyny pracy i uprawnienia do wykonywania badań profilaktycznych.
Przygotowanie absolwenta:
- Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w:
- Restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, firmach cateringowych w kraju i za granicą
- Zakładach zbiorowego żywienia
- Własnej firmie gastronomicznej
- Przedmioty zawodowe:
- technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- działalność gospodarcza w gastronomii
- zasady żywienia
- język obcy zawodowy
- organizacja produkcji gastronomicznej