Technik żywienia i usług gastronomicznych

czas trwania nauki: 4 lata

    Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest opanowanie przez uczniów wiadomości i umiejętności specjalistycznych z zakresu:
  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Ponadto szkoła daje absolwentowi podstawy do dalszego kształtowania i samokształcenia w procesie pracy zawodowej.

    Wymagania stawiane kandydatom. Kandydat do zawodu powinien charakteryzować się:
  • dobrym stanem zdrowia
  • prawidłową sprawnością ruchową kończyn
  • wytrzymałością fizyczną umożliwiającą pracę w różnych warunkach lokalnych
  • dobrym wzrokiem, zmysłem smaku i powonienia
  • odpornością psychiczną
  • umiejętnością współdziałania w zespole
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych
    Kształcenie zawodowe
  • Cykl kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie obejmował 2 kwalifikacje zawodowe: sporządzanie potraw i napojów, organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • Kwalifikacje zawodowe będą potwierdzone egzaminem zewnętrznym w trakcie trwania nauki
  • Uczeń z potwierdzonym pozytywnym wynikiem kwalifikacji zawodowych i ukończoną szkołą uzyska tytuł zawodowy

O przydatności do zawodu i zdolności do pracy w gastronomii orzeka lekarz posiadający odpowiednie kwalifikacje w zakresie medycyny pracy i uprawnienia do wykonywania badań profilaktycznych.

Przygotowanie absolwenta:

    Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w:
  • Restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, firmach cateringowych w kraju i za granicą
  • Zakładach zbiorowego żywienia
  • Własnej firmie gastronomicznej
    Przedmioty zawodowe:
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • działalność gospodarcza w gastronomii
  • zasady żywienia
  • język obcy zawodowy
  • organizacja produkcji gastronomicznej

Statystyki

6038682
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
405
1377
1782
14784
57039
6038682

Twoje IP: 216.73.216.170
Data i godzina: 2025-10-14 14:52:35

Odwiedza nas 9 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Pokaż nam język

15 marca w naszej szkole po raz kolejny odbył się ogólnopolski konkurs skierowany dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych „Pokaż nam język”, który zawsze cieszył się dużym zainteresowaniem młodzieży. Organizacją zajęły się nauczycielki języka angielskiego: Klaudia Gogolewska, Magdalena Psarska i Justyna Andrzejewska.
W XVI edycji konkursu udział wzięło 32 uczestników. Tematem przewodnim tegorocznego współzawodnictwa była rola wirtualnego świata w komunikacji międzyludzkiej. Zmagania konkursowe obejmowały język angielski i niemiecki.
Pierwszy etap konkursu polegał na rozwiązaniu testów internetowych w języku obcym, które składały się z 40 zamkniętych pytań wylosowanych z 250 dostępnych w systemie. Każdy uczeń miał 40 minut na rozwiązanie zadań.
Konkurs był doskonałą okazją do zweryfikowania swoich kompetencji językowych, sprawdzenia wiedzy kulturoznawczej, wykazania się sztuką debatowania.

Więcej…
Tuesday the 14th. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©