Uczniowie ZSZ w Rawiczu na V Konkursie Kulinarnym w Gnieźnie
Uczniowie I klasy Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Tobiasz Zębik i Krzysztof Dopierała reprezentowali Zespół Szkół Zawodowych w Rawiczu na V Konkursie Kulinarnym w Gnieźnie. Tematem tegorocznego konkursu był „Pieczony łosoś w asyście ziemniaków, warzyw, owoców i grzybów”. Trudność zadania konkursowego polegała na tym, że uczestnicy nie znali do końca wszystkich składników, których mogli użyć do wykonania swoich potraw. Surowcem podstawowym był łosoś, natomiast tuż przed konkursem zaprezentowano uczestnikom pozostałe składniki.
Tobiasz i Krzysztof wykonali łososia marynowanego w zielonej herbacie, puree z marchewki, sos ziołowy i z czarnej porzeczki oraz warzywa i grzyby z patelni. Przewodniczący komisji konkursowej pan Patryk Dziarski podsumowując konkurs’ zaznaczył, że wszyscy uczestnicy wykazali się dużą kreatywnością i pracowitością. Zwycięzcą konkursu została drużyna z Gniezna, a nasi uczniowie otrzymali wyróżnienie. Uczestnicy konkursu i ich opiekunowie uczestniczyli także w bardzo ciekawym pokazie kulinarnym w wykonaniu pana Jacka Skitka. Tobiasz i Krzysztof mogli uczestniczyć w konkursie dzięki uprzejmości Starostwa Powiatowego w Rawiczu, które zorganizowało im transport.
Uczniów do konkursu przygotowały Iwona Kurzawa i Monika Świtała.