Wycieczka zawodoznawcza uczniów III b TZ
Dnia 28 stycznia 2013 roku uczniowie z klasy III b TZ udali się wraz z nauczycielkami przedmiotów zawodowych Renatą Uźniak i Mirosławą Paprocką do Wrocławia na wycieczkę zawodoznawczą. Celem wycieczki było zapoznanie się z organizacją, wyposażeniem i działalnością biznesowo-gastronomiczną czterogwiazdkowego Hotelu Diament. Po hotelu i części gastronomicznej oprowadzał nas pracownik restauracji - Maciej Waścinski, który jest absolwentem naszej szkoły z roku 2006.
Uczniowie mieli możliwość obejrzenia pokoi hotelowych o zróżnicowanym standardzie, poznali różnice w wyposażeniu apartamentu i pokoju typu standard. Młodzież obejrzała modułowe sale konferencyjne, dowiedziała się, w jaki sposób można regulować ich wielkość, jak zmieniać ich wystrój w zależności od przeznaczenia oraz jak przygotować do konferencji lub bankietu.
Uczestnicy wycieczki zapoznali się z organizacją pracy restauracji hotelowej od wczesnych godzin porannych, kiedy wydawane są śniadania w formie samoobsługowego bufetu. Następnie obserwowali czynności porządkowe mające na celu przygotowanie restauracji do lunchu. Uczniowie mieli okazję zobaczyć, w jaki sposób przygotowuje się salę restauracyjną na przyjęcie gości. Ciekawym tematem był room service, który również wchodzi w zakres usług gastronomicznych. Była możliwość obejrzenia kuchni i jej wyposażenia.
Pobyt w hotelu pozwolił młodzieży pogłębić wiedzę zdobytą na przedmiocie specjalizacja – organizacja usług gastronomicznych i obsługa konsumenta. Uczniowie zdobyli wiele cennych informacji, które wykorzystają w dalszej ścieżce zawodowej.