Nasi uczniowie laureatami II edycji konkursu „Festiwal Smaku - Młode talenty"
Już po raz drugi nasi uczniowie zajęli I i II miejsce podczas II edycji konkursu gastronomicznego „Festiwal Smaku - Młode talenty” Konkurs odbył się 4 czerwca w pakosławskim Pałacu, w którym udział wzięły trzy szkoły : z Krotoszyna szkołę reprezentowało 4 uczestników, z Jutrosina – 1 uczestnik oraz z Rawicza – 4 uczestników. Celem konkursu było wyłonienie młodych osób z talentem i pasją kulinarną, a także kreatywnych, ceniących sobie sportowe współzawodnictwo oraz doskonalenie warsztatu zawodowego.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.:
z klasy II: Patryk Maciejewski, Krzysztof Dopierała i Kamil Kowalski
z klasy I: Paulina Grocholska
Każdy z uczestników konkursu zobowiązany był do sporządzenia: przystawki wegetariańskiej, dania głównego z wykorzystaniem wieprzowiny lub drobiu oraz deseru z wykorzystaniem czekolady. Jury składające się z 4 osób oceniało: smak poszczególnych potraw, kreatywność i estetykę podania oraz profesjonalny sposób wykonania dania.
I miejsce zajął Kamil Kowalski, który przygotował następujące potrawy:
przystawka – Krewetki z sałatką z melona
danie główne – Pierś z kurczaka faszerowana serkiem pleśniowym z suszonymi pomidorkami, tonące w leczo pieczarkowo-pomidorowym
deser – mus czekoladowy z malinami
II miejsce zajął Krzysztof Dopierała, który przygotował następujące potrawy:
przystawka– Piramidę smaków
danie główne - Pierś z kaczki ze szpinakiem i serem feta
deser - Jabłka z cynamonem z mascarpone
Wszyscy nasi uczniowie wykazali się dużymi zdolnościami i talentem kulinarnym w przygotowaniu potraw. Każdy uczestnik konkursu otrzymał dyplom, książkę z imiennym autografem mistrza kuchni – Michela Morana oraz drobne upominki.
Opracowała: Monika Świtała opiekun podczas konkursu