Konkurs gastronomiczny „Podróże Kulinarne”
08 kwietnia w naszej szkole odbył się konkurs gastronomiczny " Podróże kulinarne". Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem, gdyż wzięło w nim udział dziewięć drużyn dwuosobowych.
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie dwóch potraw, dekoracji stołu oraz przygotowanie przewodnika po kraju, z którego wywodziła się dana kuchnia. Uczniowie zaprezentowali kuchnie: węgierską, wietnamską, meksykańską, grecką, włoską, francuską, podhalańską, amerykańską i hiszpańską.
Uczestnicy konkursu wykazali się bardzo dużą kreatywnością, pomysłowością w realizacji tego zadania. Jury nie miało łatwego zadania, ponieważ aranżacja stołów, przygotowane przewodniki oraz potrawy były różnorodne. Komisja konkursowa w składzie: pan wicedyrektor Krzysztof Kazuń, pani wicedyrektor Beata Glura, Mirosława Paprocka, Rafał Jędrzejak, Iwona Kurzawa, Renata Uźniak po długich naradach przyznała dwa równorzędne pierwsze miejsca dla Aleksandry Sobierajskiej i Aleksandry Szczepaniak z I TŻ za prezentację kuchni podhalańskiej oraz dla Katarzyny Szkudlarek i Sylwany Cichowlas z IV aTŻ za kuchnię węgierską. Miejsce II zajęli Dominik Kozłowski z II TŻ i Paulina Twardowska z IV aTŻ za kuchnię wietnamską. Pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienia za udział w konkursie.
Bardzo cieszy fakt, że uczniowie tak chętnie biorą udział w konkursach, że rozwijają swoje umiejętności, pasję gotowania i poznawania świata.
opracowały: Iwona Kurzawa, Mirosława Paprocka