Praktyki na promie m/f Polonia
W terminie od 10 do 24 marca uczennice klasy trzeciej Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego - Roksana Lorek i Weronika Balcerowiak, odbyły praktyki na promie m/f Polonia. Dziewczyny z satysfakcją oznajmiły: „udoskonaliłyśmy swoje wcześniej zdobyte umiejętności związane z gotowaniem i obsługą gości, poznałyśmy przesympatyczną załogę. Istotne w doświadczeniu zawodowym okazało się obsługiwanie imprezy przeznaczonej dla szwedzkich kibiców piłki ręcznej. Cieszymy się, że miałyśmy okazję poznać ich kulturę oraz formy przebieranej zabawy”.
Natomiast na promie m/f Wolin od 15 do 30 marca praktykę zawodową odbyli uczniowie klasy drugiej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – Patryk Suchanecki i Kamil Kowalski. Charakter praktyki ukierunkowany był na pracę w kuchni i współpracę z wykwalifikowanym zespołem i cenionymi szefami kuchni. Chłopcom najbardziej utkwiły w pamięci: „miłe wspomnienia, przyjazna atmosfera, dekorowanie i efektywne wydawanie potraw, przeprowadzanie obróbki wstępnej surowców. Entuzjazm pracowników promu udzielił się nam jako młodym ludziom, którzy pragną pracować z pasją”. Praktyka uświadomiła jak ciężko wykonywać zawód kucharza i jak wiele trzeba umiejętności, by osiągać wymierne efekty.
Istotą doświadczenia zawodowego jest profesjonalizm, kreatywność, organizacja i wszechstronność. Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Rawiczu po raz kolejny sprostali tym wymaganiom.
Roksana Lorek
Weronika Balcerowiak
Kamil Kowalski
Patryk Suchanecki
Sylwia Maciaszek – Basty