Wielkopolski Obiad
W niedzielę 15 września 2013 roku podczas Rawickiego Jarmarku Historycznego odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego „Wielkopolski Obiad”. Imprezę zorganizowało Stowarzyszenie „Ogólnopolskie Dni Wędliniarstwa” pod patronatem Starosty Rawickiego. W rywalizacji wzięło udział dziewięć dwuosobowych drużyn. Zespół Szkół Zawodowych w Rawiczu reprezentowały trzy grupy: uczennice klasy trzeciej i czwartej „a” Technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz uczniowie klasy drugiej Technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Uczestniczące w zawodach grupy miały wykonać trzy dania: przystawkę lub deser, zupę oraz danie główne. Przygotowane potrawy musiały być związane z regionalną i tradycyjną kuchnią wielkopolską. Uczennice ZSZ w Rawiczu - Justyna Lorek i Andżelika Stelmach przygotowały: roladę z łososia ze szpinakiem, flaki wołowe, filet z kaczki z plackami ziemniaczanymi i konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny. Daria Ławniczak i Paulina Kowalska serwowały podczas konkursu: poznańską leguminę migdałową, pamułę gruszkową a także gołąbki z czerwonej kapusty w sosie. Natomiast Kamil Kowalski i Dominik Kozłowski podali: roladki łososiowe z białym serem, żur wielkopolski na bazie wędzonego boczku i białej kiełbasy, polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i smażonym serem w asyście zapiekanych ziemniaków w sosie śmietanowo-kurkowym.
Wszyscy uczniowie naszego Zespołu wykazali się dużym zaangażowaniem i kreatywnością w przygotowaniu potraw a także umiejętnościami w zakresie dekoracji stołów.
Uczniowie ZSZ w Rawiczu otrzymali dyplomy oraz czeki gotówkowe na zakup sprzętu AGD.
Iwona Kurzawa