Ostatnie zajęcia z języka włoskiego i organizacyjne przed wylotem do Bolonii
W sobotę, 14.01.2017 uczniowie uczestniczyli w zajęciach przygotowujących do wyjazdu. Były to zajęcia na których omówiono zasady bezpiecznej i higienicznej pracy oraz udzielanie pierwszej pomocy poszkodowanemu. Młodzież otrzymała odzież roboczą, która wymagana jest na praktykach. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych otrzymali bluzę, spodnie, zapaskę, nakrycie głowy oraz specjalistyczne buty. Uczniowie w zawodzie technik logistyk otrzymali buty przemysłowe i bluzy. Obie grupy zawodowe otrzymały koszulki z logo projektu Erasmus+. Na wyposażenie uczestnika składały się też słowniki, rozmówki, notesy i nośniki pamięci.
Zwieńczeniem sobotnich zajęć były ćwiczenia zawodowe w języku włoskim, którego młodzież uczy się od października. Zadaniem logistyków było kompletowanie i znakowanie przesyłek, paczek, natomiast grupa dziewczyn w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wykonywała potrawy według włoskich przepisów i receptur. Pyszna pizza i torta di mele były doskonałym poczęstunkiem na zakończenie zajęć.
Zaopatrzeni w odpowiednią odzież, poinformowani o organizacji i przebiegu zagranicznego wyjazdu, uczniowie z niecierpliwością czekają na dzień wyjazdu.
Opracowała
Renata Uźniak i Alicja Stachowska