UCZNIOWIE ZESPOŁU SZKÓŁ ZAWODOWYCH W RAWICZU NA PODIUM GOŁASZYŃSKIEGO KONKURSU!
W dniu 25 września 2017 r. uczniowie Technikum ZSZ w Rawiczu kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Aleksandra Dmyterko i Nathan Kolibabka brali udział w konkursie kulinarnym „Smaki Ziemi Rawickiej” pod patronatem Starosty Rawickiego, który odbył się w ramach imprezy „Wielkopolska Wieś Zaprasza” Gołaszyn 2017 zorganizowanej przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Celem konkursu była popularyzacja potraw kuchni lokalnej, promowanie rodzimych produktów regionalnych, doskonalenie umiejętności kulinarnych, pomysłowości i kreatywności uczniów. Uczniowie naszej szkoły przygotowali „Chazacki zawijaniec nadziewany wielkopolskim serem smażonym, pakosławskimi kiszonymi szparagami i kiełbaskami rawickimi z sosem osieckim z kiszonych ogórków oraz pyreczkami prosto z rajki.”
Aleksandra i Nathan zajęli drugie miejsce w konkursie. Przygotowane danie przypadło do gustu jurorom oraz dużej liczbie osób z publiczności, którzy mieli również możliwość spróbowania potrawy. Bardzo cieszy fakt, że uczniowie mimo wolnej niedzieli chętnie reprezentowali naszą Szkołę.
Opracowała: Iwona Kurzawa