Spotkanie z czekoladą

W piątek 8 lutego br grupa uczniów i nauczycieli wzięła udział w szkoleniu „Spotkanie z czekoladą” w łódzkiej Akademii Czekolady działającej przy firmie Barry Callebaut Polska Sp.z o.o. Grupa składała się z 8 uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie cukiernik, 5 uczniów technikum (technik żywienia i gospodarstwa domowego) oraz 3 nauczycielek uczących przedmiotów zawodowych.

Szkolenie trwało 6 godzin i podzielone było na dwie części. Na początku przedstawiona została w skrócie historia czekolady i jej produkcja. Następnie zaprezentowane zostały 3 techniki temperowania czekolady, czyli zabiegi mające na celu nadanie czekoladzie gładkości, jedwabistości i twardości. Każdy uczestnik szkolenia mógł samodzielnie wykonać temperowanie czekolady dowolną metodą. Następnie przy stole demonstracyjnym technolog p. Piotr Chylarecki pokazywał jak przygotowuje się musy czekoladowe do tortów, nadzienia do pralinek oraz dekoracje z czekolady białej i ciemnej. Zadaniem uczestników szkolenia było przygotowanie dekoracji z czekolady do swojego tortu. W drugiej części szkolenia zaprezentowane zostały czynności związane z wykonaniem korpusów do pralin, nadziewanie i zamykanie pralin. Wszyscy mogli samodzielnie wykonać praliny o dowolnych kształtach i smaku.

Na zakończenie szkolenia odbyła się prezentacja wykonanych tortów i pralin, które można było zabrać do degustacji.

Młodzież z wielkim zapałem wykonywała wszelkie zadania, które tylko pozornie wydawały się łatwe i proste. Każdy wykonał i udekorował tort z musem czekoladowym oraz praliny. Podczas degustacji wyrobów z czekolady było dużo śmiechu i zabawy, gdyż jest to wyrób, który powoduje wydzielanie endorfin-hormonów szczęścia. Spotkanie z czekoladą to ciekawe doświadczenie zawodowe, którego uczniowie nie mogliby doświadczyć w szkole z powodu braku surowca i specjalistycznego sprzętu. Wyjazd do Łodzi był możliwy dzięki Fundacji na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Zawodowych im. Stefana Bobrowskiego „Cordis”z siedzibą w Rawiczu.

Organizator wyjazdu Renata Uźniak

Statystyki

4919011
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
264
370
1033
15277
25030
4919011

Twoje IP: 34.227.191.136
Data i godzina: 2024-03-28 18:32:55

Odwiedza nas 8 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

„Cudze chwalicie, swego nie znacie – Praca wytrwała zwycięża wszystko”

20 kwietnia 2016 roku w Galerii Sztuki Muzeum Okręgowego w Lesznie miało miejsce podsumowanie XV edycji międzyszkolnego konkursu regionalnego: „Cudze chwalicie, swego nie znacie”. Mottem przewodnim tegorocznego konkursu były słowa Wergiliusza „Praca wytrwała zwycięża wszystko”.

Laureatami  konkursu zostali uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Rawiczu  Weronika Ratajczak uczennica klasy II kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Mieszko Świergocki uczeń klasy I kształcący się w zawodzie technik mechanik, którzy w kategorii praca multimedialna zajęli II i III miejsce.

Więcej…
Thursday the 28th. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©